Ο Δολοφόνος Μέσα μου είναι κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας του μεγάλου Jim Thomson. Πρόκειται για τη δεύτερη (και καλύτερη) κινηματογραφική εκδοχή ενός από τα σημαντικότερα έργα του Αμερικανού συγγραφέα, σε σκηνοθεσία του Michael Winterbottom. Ο Casey Affleck κρατά τον ρόλο του βοηθού σερίφη Lou Ford σε μια μικρή πόλη στο Δυτικό Τέξας. Πέρα από εκπρόσωπος του νόμου, είναι επίσης ψυχοπαθής, σαδιστής απέναντι στις γυναίκες και κατά συρροή δολοφόνος.

Η Jessica Alba είναι μια πόρνη που μαζί της ο Lou Ford ξεκινά μια σχέση παθιασμένη και σαδομαζοχιστική. Ο έρωτας του ενός για τον άλλον δεν εμποδίζει τα δολοφονικά ένστικτα του αστυφύλακα να βγουν στην επιφάνεια. Ενώ στήνουν από κοινού την παγίδα στον γιό του πλαούσιου εργολάβου της πόλης με σκοπό να βουτήξουν 10.000 δολάρια, ο Lou σκοτώνει στο ξύλο την πόρνη και πυροβολεί τον κληρονόμο. Σκοπεύει να στήσει ένα σκηνικό διπλής και ταυτόχρονης δολοφονίας. Όμως η πόρνη θα ζήσει, προς το παρόν ανήμπορη να μιλήσει (και προς άγνοια του Lou) και ο κλοιός γύρω από τον βοηθό σερίφη αρχίζει και σφίγγει.

Η Kate Hudson είναι η αρραβωνιαστικιά του Lou. Τον κυνηγά απεγνωσμένα, υποκύπτωντας στις σαδιστικές του ορέξεις. Όμως ο αστυφύλακας είναι κολλημένος με την δολοφονημένη πόρνη. Ο κατά συρροή δολοφόνος αντιμετωπίζει με στωική αταραξία το κυνηγητό τόσο του βοηθού εισαγγελέα (Simon Baker) όσο και του δικηγόρου των εργατικών σωματείων της περιοχής (Elias Koteas). Δολοφονεί στο ενδιάμεσο ένα φίλο του πιτσιρικά που απειλεί να τον αποκαλύψει, ενώ φτάνει και στη δολοφονία της αρραβωνιαστικιάς του απλά επειδή “δεν μπορεί να κάνει αλλιώς”. Το ξέρει ότι έτσι πρέπει να γίνει.

Τριάντα χρόνια πριν ανατείλει το άστρο του James Ellroy, ο Jim Thomson γράφει ένα εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ που επηρέασε ολόκληρη τη σχολή της αστυνομικής λογοτεχνίας. Βία με γυμνά χέρια, κατά συρροή δολοφονίες, σαδισμός στο έπακρο, και παρόλα αυτά ο πρωταγωνιστής μένει ανικανοποίητος μέχρι να σχεδιάσει και το δικό του θάνατο, αποδεχόμενος με ήρεμο τρόπο τη μοίρα του.

Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος είναι ένα εμβληματικό νεονουάρ που αποτυπώνει άψογα το κλίμα της μικρής επαρχιακής πόλης του Νότου των ΗΠΑ κάπου στη δεκαετία του 50. Η ερμηνεία του Casey Affleck είναι εξαιρετική, ψυχρή και απόκοσμη, όπως ταιριάζει στον μυθιστορηματικό ήρωα. Η υπερβολική βία προς τις γυναίκες και η ρεαλιστική απεικόνισή της ήταν στοιχεία που στέρησαν την ταινία από καλύτερες κριτικές, αλλά όπως λέει το γνωστό ρητό “δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις προθέσεις του σκηνοθέτη με τα μέσα που χρησιμοποιεί”. Έστω και μόνο για την ερμηνεία του Affleck καθώς και για την αναπαράσταση του επαρχιακού μεταπολεμικού Νότου, η ταινία αξίζει.

Παρουσίαση στο imdb (6.2/10).

Παρουσίαση στο Rotten Tomatoes (54%).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *