Το δεύτερο βιβλίο στην Ελλάδα του Jo Nesbo, του Νορβηγού συγγραφέα που πουλάει τρελά στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Το πρώτο είναι ο Κοκκινολαίμης, μια φιλόδοξη και βραβευμένη ιστορία κατάδυσης στο παρελθόν της Νορβηγίας.

Τα αγαπημένα παπούτσια του Χάρι Χόλε, επιθεωρητή της αστυνομίας, αλκοολικού, μοναχικού και ιδιοφυή, είναι ένα ζευγάρι Ντοκ Μάρτενς, Ο Χάρι είναι ήδη καλτ αλλά πάντως ηγεμονική φιγούρα στον ανταγωνιστικό κόσμο των Σκανδιναβών ντετέκτιβ. Σύμφωνα με τους ανωτέρους του ο Χόλε είναι ο ικανότερος αστυνομικός και ταυτόχρονα ο χειρότερος υπάλληλος.

Στον Κοκκινολαίμη ο Χάρι Χόλε βρίσκεται στα ίχνη ενός εμπόρου όπλων με το παρατσούκλι Πρίγκηπας. Η στενή του φίλη και συνεργάτιδα Έλεν Γέλτεν δολοφονήθηκε από νεοναζί, όμως οι υποψίες του Χόλε τον οδηγούν στην ενοχή του συναδέλφου του, επιθεωρητή Τομ Βόλερ.

Η Νέμεσις ξεκινάει με έναν κουκουλοφόρο να μπαίνει σε μια τράπεζα του Όσλο, να κολλάει την κάννη ενός όπλου στο κεφάλι μιας υπαλλήλου και να της δίνει εντολή να μετρήσει μέχρι 25 δευτερόλεπτα. Όταν παίρνει τα λεφτά στα 31 δευτερόλεπτα, τραβάει τη σκανδάλη. Η γυναίκα πέφτει νεκρή και δύο εκατομμύρια νορβηγικές κορόνες εξαφανίζονται χωρίς ίχνος.

Η υπόθεση πηγαίνει στο τμήμα Ληστειών, ώσπου η Μπέτε Λεν – το κορίτσι θαύμα της αστυνομίας – προσέχει ότι η ταμίας είχε μια οικειότητα με τον δολοφόνο της. Η υπόθεση γυρνά στο τμήμα ανθρωποκτονιών και μια νέα περιπέτεια ξετυλίγεται για τον Χάρι.

Ύστερα από ένα δείπνο και ένα γερό μεθύσι στο σπίτι της παλιάς φιλενάδας του Άννας Μπέτσεν, ο Χάρι Χόλε ξυπνάει στο σπίτι του με πονοκέφαλο, χωρίς κινητό και χωρίς καμιά ανάμνηση από τις τελευταίες δώδεκα ώρες της ζωής του. Την ίδια μέρα η Άννα βρίσκεται νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι στην κρεβατοκάμαρά της και ο Χάρι είναι ο κύριος ύποπτος. Αυτά παθαίνει ένας αλκοολικός μπάτσος που φλερτάρει με τους μπελάδες. Η Άννα ήταν μια ζωγράφος μικρού βεληνεκούς και δυνατοτήτων με το τελευταίο έργο της να το έχει βαφτίσει “Νέμεσις”.

Η αγαπημένη του Χόλε είναι στη Ρωσία, διεκδικώντας την κηδεμονία του πεντάχρονου γιου της. Και ο επιθεωρητής παραδίδεται σε έναν κυκλώνα που τον τραβάει στον πάτο. Η Άννα μπορεί να αυτοκτόνησε, μπορεί και όχι. Κανείς δεν ξέρει ότι ο Χάρι πέρασε το τελευταίο βράδυ μαζί της, εκτός από κάποιον που του στέλνει περίεργα email.

Οι ληστείες τραπεζών συνεχίζονται με αμείωτη βιαιότητα. Οι ταμίες πλέον ανοίγουν τα ΑΤΜ στον χρόνο που τους ορίζει ο κουκουλοφόρος, οπότε δεν έχουμε άλλες δολοφονίες. Ο αυτοκαταστροφικός επιθεωρητής κλείνει ανίερες συμφωνίες με τον θρυλικό φυλακισμένο τσιγγάνο Ράσκολ Μπάξετ, θείο της Άννας. Ο Χόλε ξεκινάει έναν ιλιγγιώδη αγώνα δρόμου από τη νορβηγική πρωτεύουσα ως την Βραζιλία, για να διαλευκάνει ταυτόχρονα δύο υποθέσεις, την ταυτότητα του ληστή τραπεζών και την δολοφονία της Άννας, ώστε να καθαρίσει τη θέση του και να ετοιμαστεί πριν τον ερχομό της Ράκελ και του μικρού Όλεγκ από τη Ρωσία.

Μια φωτογραφία στο σπίτι της Άννας εμπλέκει έναν επιχειρηματία που διατηρούσε δεσμό με την μακαρίτισσα. Ο Χάρι προσπαθεί να εξιχνιάσει τον φόνο γιατί τα mail δείχνουν δικιά του εμπλοκή. Κι όσο κι αν ο επιθεωρητής μας είναι αυτοκαταστροφικός, θα ήθελε να αποφύγει τη θέση του ενόχου. Πόσο μάλλον που ο εχθρός Τομ Βόλερ -και ύποπτος για την δολοφονία της Έλεν στον Κοκκινολαίμη- είναι στα ίχνη του.

Με τούτα και με κείνα, ο Χάρι αρχίζει να ανακαλύπτει ότι η Άννα μετά θάνατον τον έχει μπλέξει στην δολοφονία της, όπως και δύο ακόμη εραστές της. Όλα τα εγκλήματα είναι εγκλήματα αγάπης. Ακόμη και η δολοφονία στην τράπεζα. Η ταμίας ετοιμαζόταν να φύγει με τον αδερφό του συζύγου της, οπότε οι υποψίες πέφτουν στον σύζυγο. Μια περίεργα στημένη Νέμεση πέφτει στα κεφάλια των ηρώων.

Ο Jo Nesbo είναι κιόλας ένα βαρύ όνομα στην αστυνομική λογοτεχνία. Μοιάζει με τον Ian Rankin, και ο Χάρι Χόλε έχει κοινά σημεία με τον Ρέμπους. Φυσικά ο έρωτας του Rankin για το Εδιμβούργο είναι ανυπέρβλητος. Εδώ ο Nesbo χάνει. Όμως από την άποψη τη πλοκής, του ενδιαφέροντος, της λεπτοδουλειάς, της αγωνίας, ο Νορβηγός κάνει ένα βήμα μπροστά. Βουτάει στα εσώψυχα των χαρακτήρων του, την ώρα που η ιστορία σε παρασέρνει. Αστυνομικό μυθιστόρημα με τα όλα του. Κι ας είναι κοντά 600 σελίδες. Διαβάστε το ανεπιφύλακτα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *