Το τρίτο βιβλίο του Jo Nesbo από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι στην πραγματικότητα το πέμπτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Χάρι Χόλε. Το τρίτο και το τέταρτο (Ο κοκκινολαίμης και Νέμεσις αντίστοιχα) εισήγαγαν στη χώρα μας τον κορυφαίο Νορβηγό και τον ήρωά του. Όπως κάθε Σκανδιναβός αστυνομικός που σέβεται τον εαυτό του, ο Χάρι Χόλε είναι σκοτεινός, αλκοολικός, λίγο παρακμιακός, μοναχικός λύκος, σε μόνιμη σύγκρουση με τον εαυτό του και την εργασία του.

Στον Κοκκινολαίμη ο Χάρι Χόλε βρίσκεται στα ίχνη ενός εμπόρου όπλων με το παρατσούκλι Πρίγκηπας. Η στενή του φίλη και συνεργάτιδα Έλεν Γέλτεν δολοφονήθηκε από νεοναζί, όμως οι υποψίες του Χόλε τον οδηγούν στην ενοχή του συναδέλφου του επιθεωρητή Τομ Βόλερ.

Στη Νέμεση, ο Χάρι Χόλε κυνηγά έναν ληστή τραπεζών που σκοτώνει ταμίες, την ίδια περίοδο που η πρώην φιλενάδα του Άννα, βρίσκεται δολοφονημένη.

Στο Αστέρι του Διαβόλου, ένα περίπου εξάμηνο μετά τη λύση του αινίγματος του ληστή των τραπεζών, ο Χάρι βουλιάζει στο ποτό και στην αδιέξοδη προσπάθεια να αποδείξει την ενοχή του Τομ Βόλερ. Ο αρχηγός κρίνει ανεπαρκή τα στοιχεία που έχει μαζέψει, ο επιθεωρητής βουλιάζει στο ποτό και ο προϊστάμενός του Μπγιάρνε Μέλερ, κουρασμένος από το να τον καλύπτει, προτείνει την απόλυσή του από το σώμα της Αστυνομίας.

Με το φάντασμα της Έλεν να τον κατατρέχει, με την τραυματική ανάμνηση των παιδικών χρόνων της αδελφούλας του (που πάσχει από σύνδρομο Μπράουν), και υπό πίεση μετά τον χωρισμό του με την Ράκελ, ο επιθεωρητής είναι ένα βήμα πριν την οριστική υπογραφή της απόλυσής του από την αστυνομία. Το ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας λείπει σε άδεια, δίνει την απαραίτητη χρονική διορία στον Χόλε να λύσει το αίνιγμα των δολοφονιών και να επανακάμψει.

Σε ένα ασφυκτικά ζεστό καλοκαίρι, ο Χάρι αναμετριέται με -προς το παρόν τέσσερις φόνους. Κάθε πέντε μέρες κι από ένας, περίπου στις πέντε το απόγευμα, κάθε φορά κομμένο ένα από τα πέντε δάχτυλα του χεριού και ένα πεντάκτινο αστέρι μαζί με το πτώμα ή το κομμένο δάχτυλο. Υπερβολικά τέλειοι φόνοι από έναν άνδρα που εμφανίζεται ως κούριερ με ποδήλατο, χωρίς να κινεί τις υποψίες. Τόσο τέλειοι που κάτι δεν πάει καλά…

Ο ταλαντούχος και βασανισμένος Χάρι Χόλε γυρνά κάθε λίγο νοερά στην τραυματική του παιδική ηλικία. Κι όποτε επιστρέφει βουλιάζει στους σημερινούς του εφιάλτες. Είναι εκείνο το είδος του αλκοολικού που κάθε πρωί ξυπνά ζητώντας το ποτό, που ξέρει που είναι το κοντινότερο μπαρ, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί σε ποια από αυτά τον έχουν πετάξει έξω. Μέρα τη μέρα χάνει τη γυναίκα που αγαπά και τον μικρό γιό της που του αρέσει να φροντίζει. Κι όμως ο Χάρι είναι ικανός να λύνει εγκλήματα που μπλοκάρουν τον οποιονδήποτε άλλον.

Ο επιθεωρητής, μόλις βγαίνει από τον λαβύρινθο του αλκοόλ, ξέρει ότι είναι η τελευταία υπηρεσία που έχει να προσφέρει στο σώμα και δουλεύει μαζί με τον ορκισμένο του αντίπαλο τον Τομ Βόλερ. Με το κριτήριο που διαθέτει ο Χόλε θα ανακαλύψει το μοτίβο για το πού και το πότε: Πεντάκτινο αστέρι στον χάρτη του Όσλο δείχνει το μέρος, κάθε πέντε μέρες είναι ο χώρος. Είναι πια σαφές ότι εδώ υπάρχει ένας κατά συρροή δολοφόνος. Εκκρεμεί ο πέμπτος και τελευταίος φόνος.

Η ανακάλυψη του μοτίβου φέρνει τον ύποπτο στα χέρια της αστυνομίας. Ο Σβεν Σίβερτσεν, νόθος γιος Γερμανού ναζί, έμπορος όπλων και διαμαντιών, είναι ο αδιαφιλονίκητος ένοχος. Ο Χόλε δεν πείθεται και ρισκάρει όσο ποτέ, για να ανακαλύψει την αλήθεια. Η παράπλευρη συνέπεια του ρίσκου του είναι η σύνδεση Σίβερτσεν – Βόλερ στο εμπόριο όπλων και η τελική απόδοση δικαιοσύνης για τον ένοχο της δολοφονίας της Έλεν Γέλτεν.

Ο πραγματικός δολοφόνος αποκαλύπτεται από ιδιαίτερες λεπτομέρειες που μόνο το μυαλό ενός Χάρι Χόλε μπορεί να συγκρατήσει. Τρεις φόνοι για να καλυφθεί ο ένας. Τόσο αίμα από αγάπη και εκδίκηση.

Συμπερασματικά: Δυνατή πλοκή, υπολείπεται του κορυφαίου Κοκκινολαίμη, εφάμιλλο του Νέμεσις, ωραία γραφή, αντάξιο του Jo Nesbo. Ίσως λίγο υπερβολικό στις σκηνές της αναμέτρησης με τον Τομ Βόλερ. Σε κάθε περίπτωση αξίζει το χρόνο που θα διαθέσετε να το διαβάσετε. Δεν θα είναι και πολύς δεδομένου ότι διαβάζεται μονορούφι.

Προσέξτε μια κορυφαία σκηνή αποδόμησης:

Ύστερα έστριψε μαζί με την καρέκλα και παρακολουθούσε το κορίτσι που καθισμένο στον καναπέ τραβολογούσε ένα πολύ στενό μπλουτζίν για να το φορέσει. Δεν είχε προσέξει καν ότι του άνοιξε την πόρτα φορώντας μόνο ένα αντρικό μποξεράκι κάτω από ένα μακρύ, ξεχειλωμένο μακό με τη στάμπα ενός φύλλου ινδικής κάνναβης στο στήθος.

“Είσαι μόνη σου σήμερα;” ρώτησε κυρίως για να πει κάτι…

“Πηδιέμαι μόνο τα Σαββατοκύριακα” απάντησε το κορίτσι και μύρισε μια κάλτσα πριν αποφασίσει να τη φορέσει. Βλέποντας πως ο αστυνομικός δεν είχε πρόθεση να το συνεχίσει, του χάρισε ένα πλατύ, χαρούμενο χαμόγελο. Δεν θα την έβλαπτε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό, ήταν η σκέψη που έκανε ο Χάρι…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *