Καλή και πυκνή αστυνομική ιστορία, που στέκεται λίγο κάτω από τα καλύτερα σκανδιναβικά έργα.

Η Camilla Lackberg είναι μια συγγραφέας στα χνάρια της Agatha Christie. Από μικρή είχε ίνδαλμα την μεγάλη κυρία του αστυνομικού, σε παιδική ηλικία είχε διαβάσει όλα τα έργα της και αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αν και μας προδιαθέτει αρνητικά η παραπάνω ιστορία, η Lackberg τα κατάφερε, χωρίς φυσικά να διεκδικεί ιδιαίτερες λογοτεχνικές αξιώσεις. Με την υπερατλαντική μέθοδο των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής, δημιουργεί σειρά ιστοριών που διαδραματίζονται στο ψαροχώρι που η ίδια μεγάλωσε. Η γραφική Φιελμπάκα ένα χωριό με περίπου χίλιους μόνιμους κατοίκους που όμως σφύζει από τουρίστες το καλοκαίρι, είναι ο τόπος των αστυνομικών ιστοριών της Lackberg.

Η “παγωμένη πριγκίπισσα” περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες: Την τραγωδία που βίωσαν τρία παιδιά στη σχολική τους ηλικία. Και την υποκρισία μιας μικρής κοινωνίας που κρύβει τα σκουπίδια της κάτω από το χαλί, επειδή “στο χωριό αρέσει να μιλάνε”, όπως διαπιστώνει η Ερίκα. Για να γλυτώσουν οι οικογένειες το κουτσομπολιό θα καταδικάσουν τα ίδια τους τα παιδιά. Αυτή η υποκρισία θα οδηγήσει σε μια συνωμοσία σιωπής που κάποια στιγμή θα σπάσει αφήνοντας πίσω της δύο πτώματα.

Το ισχυρό σημείο του βιβλίου είναι η πλήρης ανάπτυξη μιας ολόκληρης σειράς ενδιαφέρουσων χαρακτήρων. Κάποιους από αυτούς θα τους ξανασυναντήσουμε στα επόμενα βιβλία της Camilla.

H Ερίκα, alter ego της Lackberg και βασική πρωταγωνίστρια. Η κάποτε ζωντανή αλλά τώρα υποταγμένη αδερφή της Άννα. Ο φιλόδοξος, υπερόπτης και βίαιος γαμπρός της, Λούκας. Ο Πάτρικ, αστυνομικός που λύνει το μυστήριο και κερδίζει και την καρδιά της Ερίκα. Ο αντιπαθέστατος αφεντικός του Πάτρικ, χοντρός, βρωμιάρης και άξεστος Μέλμπεργ. Η καρδιά του αστυνομικού τμήματος, η γραμματέας Αννίκα.

Η παγωμένη πριγκίπισσα Άλεξ, παλιό θύμα μιας τραγωδίας, σύγχρονο θύμα για να μην την αποκαλύψει. Ο ψυχρός της πατέρας, Καρλ-Έρικ και η επίσης ψυχρή και συμφεροντολόγα μάνα της, Μπίργιτ. Η άσχημη και παραπεταμένη αδερφή της, Τζούλια.

Ο αλκοολικός ζωγράφος Άντερς και η μάνα του η Βέρα που σελίδα τη σελίδα αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η πλούσια κυρία του χωριού, Νέλι, ο εξαφανισμένος από χρόνια γιός της, Νηλς, και ο υιοθετημένος γιός της, Γιάν. Ο φίλος της Ερίκα, αυθόρμητος ψαράς Νταν που ξάφνου μπλέκεται αποφασιστικά στην ιστορία και η γυναίκα του, Πενίλα. Η μοναδική κυρία Πετρέν. Ο Έιλερτ που με αυτόν ξεκινά η ιστορία αφού ανακαλύπτει το πτώμα και με αυτόν τελειώνει αφού κάνει την επανάστασή του.

Μια εικοσάδα σχετικά αναπτυγμένων χαρακτήρων, ορισμένων με μοναδική δύναμη, παρελαύνει από την ιστορία. Παγωμένη πριγκίπισσα, παγωμένο περιβάλλον, χιόνι παντού. Η σύγχρονη επαρχιακή Σουηδία στα καλύτερά της. Δεν αποφεύγονται οι κοινοτοπίες και τα μη πειστικά περιστατικά. Στον πραγματικό κόσμο της εξιχνίασης του εγκλήματος, τα πράγματα είναι πιο πεζά και πιο άμεσα. Για παράδειγμα όταν έχεις έναν ύποπτο με τα αποτυπώματά του στον τόπο του εγκλήματος, ως αστυνομία δεν μπορείς παρά να τον ρωτήσεις τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι. Ξανά για παράδειγμα, όταν μια μικρή κλειστή κοινωνία έχει βουίξει πριν εικοσιπέντε χρόνια για ένα περιστατικό, δεν μπορεί, κάτι θα ξεφύγει και θα φτάσει στα αυτιά των σημερινών πρωταγωνιστών. Αλλά αυτές είναι οι λογοτεχνική αδεία μικρές και αθώες παρασπονδίες. Η Lackberg στήνει με επιτυχία ένα χορό αστυνομικών μυστηρίων, οικογενειακών μυστικών, τοπικών σκηνικών, προσωπικών αδιεξόδων. Κάπου εμφανίζεται κι ένας μεγάλος έρωτας. Ακούγεται αφελής αμερικανιά, αλλά είναι ανώτερο.

Δεν είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στο σκανδιναβικό αστυνομικό, αλλά είναι μια καλή ιστορία.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *