Η κινηματογραφική μεταφορά του Αδύνατου Άντρα του Dashiell Hammett δεν είναι ακριβώς film noir, δεν είναι καν κλασικό αστυνομικό. Η σπαρταριστή ατάκα, η γρήγορη εναλλαγή, η κωμική πρόζα και η ίδια η φάτσα του πρωταγωνιστή William Powell κατατάσσουν το έργο περισσότερο στην κωμωδία μυστηρίου παρά στο αστυνομικό είδος.

Ο Νικ και η Νόρα Τσαρλς (William Powell και Myrna Loy αντίστοιχα) είναι ένα ζευγάρι ευχάριστων, πλούσιων και αργόσχολων τύπων που την ελεύθερη ώρα τους λύνουν αστυνομικά μυστήρια. Ο Νικ είναι πρώην ντετέκτιβ που πίνει όλη την ώρα και προς το παρόν ασχολείται με το να “προσέχει τα λεφτά για τα οποία σε παντρέυτηκα” όπως λέει στη Νόρα. Η γυναίκα του είναι πλούσια κληρονόμος, αλλά ταυτόχρονα όμορφη, απελευθερωμένη, χωρίς περιττές ζήλιες, ατρόμητη, περίεργη, με σπινθηροβόλες ατάκες. Ίσως για αυτό ο Νικ Τσαρλς αποτελεί εξαίρεση παντρεμένου σε ένα κόσμο εργένηδων ντετέκτιβ που συνήθως βολοδέρνουν από την αγκαλιά της γραμματέας στο κρεββάτι της πελάτισσας. Ο Νικ και η Νόρα διαθέτουν κι ένα καθαρόαιμο τεριέ, την Άστα που κάθε άλλο παρά είναι υπόδειγμα φύλακα – άγγελου.

Την πλοκή του έργου μπορείτε να τη δείτε διαβάζοντας τον Αδύνατο Άντρα του Hammett. Το φιλμ σκηνοθέτησε ο W.S. Van Dyke μέσα σε ελάχιστες μέρες (λιγότερο από δύο εβδομάδες), έγινε τεράστια επιτυχία, τέτοια που προκάλεσε πέντε ακόμα φιλμ – συνέχεια του Αδύνατου Άντρα με το ζευγάρι Powell – Loy να συνεχίζει να ανταλλάσσει ερωτευμένα βλέμματα και σπαρταριστές μπηχτές.

Ο Αδύνατος Άντρας είναι ο Κλάιντ Γουάινεντ, ένας εφευρέτης που εξαφανίστηκε και πίσω του ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο ανθρωποκηνυγητό καθώς θεωρείται ύποπτος στην αρχή ενός, μετά δύο στο τέλος τριών φόνων. Ο Νικ Τσαρλς δεν πείθεται για την ενοχή του και αποφασίζει να ασχοληθεί με την αποκάλυψη του ενόχου στα διαλείμματα που κάνει ανάμεσα στα ποτά του. Οι μπηχτές του Hammett για την ποτοαπαγόρευση είναι θανατηφόρες. Το ίδιο και για την κενότητα του αμερικανικού ονείρου.

Στην πραγματικότητα και επειδή ο William Powell ήταν εξαιρετικά αδύνατος, το κοινό θεώρησε ότι ο Αδύνατος Άντρας ήταν ο Νικ Τσαρλς. Στα υπόλοιπα φιλμ εδραιώθηκε αυτή η σύγχυση και πλέον στον κινηματογραφικό κόσμο αδύνατος άντρας είναι ο χαρακτήρας που ενσάρκωσε ο Powell.

Ο William Powell με αυτό τον ρόλο κατοχυρώνεται ως μεγάλος σταρ και κερδίζει το πρώτο από τα συνολικά τρία Όσκαρ της καριέρας του. Έμεινε στην ιστορία σαν ο αδύνατος άντρας με το απαράμιλλο ύφος, την αστεία γκριμάτσα και τον ευφυή λόγο.

Η Myrna Loy με τον ρόλο της έκανε διάλειμμα από τη μοιραία περσόνα εξωτικής ομορφιάς που έπαιζε μέχρι τότε και απέδειξε ότι στέκεται εξίσου καλά και στην κωμωδία. Το ζευγάρι Powell – Loy έμεινε στην ιστορία σαν ένα από τα καλύτερα ταιριασμένα κινηματογραφικά ζευγάρια όλων των εποχών. Σε δεύτερο ρόλο η Maureen O Salivan ως κόρη του Γουάιναντ, κυκλοθυμική έφηβη που αναζητά τον πατέρα της.

Αναζητείστε στο youtube χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ταινίας. Θα πειστείτε να τη δείτε ολόκληρη.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *